• (067) 911-90-90
    Передзвоніть мені
    Введіть номер телефону.
    Ми Вам передзвонимо найближчим часом
    +38
  • (050) 321-75-22
каталог товарів
Немає товарів

Лінолеум для дитячого садка або школи - поради щодо вибору

Лінолеум - універсальне підлогове покриття, повсюдно використовується в житлових, побутових, громадських, виробничих приміщеннях. Лінолеум не вбирає грязь, легко миється, швидко висихає. Тому його часто укладають і в різних медичних, освітніх, виховних установах.

Види лінолеуму для дитячих садків, шкіл та інших дитячих установ

До підлогового покриття, яке використовується в дитячих установах, пред'являються найсуворіші вимоги. Дитячий імунітет ще не до кінця сформований, тому малюки більше схильні до розвитку алергії та інших захворювань, ніж дорослі люди.

линолеум для детских садов

Відповідно до сучасних санітарно-епідеміологічним вимогам, лінолеум для дитячого садка повинен:

  • мати антибактеріальне просочення;
  • відповідати нормам пожежної безпеки;
  • володіти звукоізолюючою підкладкою;
  • мати неслизьку поверхню;
  • мати високу механічну стійкість до зношування і пошкоджень.

У дитсадку, школі і іншим дитячому закладі можна використовувати натуральний або синтетичний лінолеум. Натуральний матеріал стійкий до вологи і зносу, має неслизьку поверхню, не накопичує електрику, простий у догляді і нізкотоксічен при загорянні. Його недоліки - це стійкий характерний запах, досить висока вартість і необхідність використання для догляду спеціальних засобів.

Синтетичні матеріали коштують дешевше і характеризуються біологічною інертністю. Вони прості в укладанні і догляді, мають тривалий період експлуатації, стійкі до впливу води і механічних пошкоджень. Мінуси штучних покриттів - здатність притягувати пил, накопичувати на поверхні статичну електрику і виділяти токсичні речовини під час горіння. Ще одним недоліком більшості синтетичних линолеумов є слизька поверхня, особливо в мокрому вигляді.

Як вибрати лінолеум для дитсадка?

Вибираючи лінолеум в школу, слід звернути увагу на наступні характеристики матеріалу:

  • Екологічність, безпека для здоров'я. Дуже важливо, щоб підлогове покриття, яке використовується, в дитсадку чи школі було виготовлено з нешкідливих для здоров'я матеріалів, що не виділяють шкідливих речовин в процесі експлуатації. Матеріал з липкою поверхнею і різким хімічним запахом здатний викликати сильне токсичне отруєння у дітей, привести до появи у них алергії і розвитку різних хвороб.
  • Пожежна безпека. Ця характеристика не менш важлива, ніж попередня. Дітей набагато складніше евакуювати з палаючої будівлі, ніж дорослих людей, тому для обробки дитсадків і шкіл дозволяється використовувати тільки ті матеріали, які не сприяють поширенню вогню. Рівень займистості матеріалів, використовуваних в дошкільних установах, повинен бути не менше В2, а димоутворення - не менше Д2. Мінімальний показник поширення вогню може становити РП1.
  • Гігієнічність, практичність у використанні. Відповідно до сучасних санітарним нормам, для створення необхідного рівня гігієни мити підлогу в дитсадках і школах потрібно дуже часто. Тому в цих установах необхідно використовувати таке покриття для підлоги, яке зможе витримувати регулярну дезінфекцію і ретельні вологі прибирання.
  • Стійкість до зношування. Приміщення дошкільних установ характеризуються високою прохідністю. Лінолеум, що має невеликий термін стійкості, не зможе довго витримувати постійні стирається і деформаційні навантаження, тому швидко прийде в непридатність. Щоб цього не допустити, потрібно віддавати перевагу зносостійкому, високоякісному матеріалу.
  • Кольорова гама. Вибираючи відповідний варіант підлогового покриття, обов'язково потрібно звернути увагу на його колір. За твердженням психологів, в тих приміщеннях, де перебувають діти, слід використовувати оздоблювальні матеріали природних квітів. Найкраще віддати перевагу м'яким пастельним відтінкам - небесно-блакитному, пісочному, світло-зеленому, бежевому і т.д. Ніяких похмурих фарб бути не повинно. У дитсадках допускається використання яскравих, барвистих відтінків, а ось колірна гамма обробки шкіл повинна бути нейтральною.
  • Безшумність. Безшумне покриття не поширює звук, тому шум, створюваний під час рухливих ігор, не заважатиме іншим дітям.

Всім перерахованим вище вимогам повною мірою відповідає комерційний лінолеум, який характеризується високою міцністю, стійкістю до зносу і безпекою в експлуатації.

Вимоги до укладання

Укладати підлогове покриття в дитячих установах слід дуже ретельно. Важливо, щоб підлога в школі або дитсадку був абсолютно рівним і гладким, без щілин і зазорів. Відшаровуються краю, нерівності можуть завдати шкоди здоров'ю дитини, є потенційними джерелами травм.

Для укладання слід використовувати цільні полотна лінолеуму. В процесі монтажу їх потрібно не кріпити плінтусами уздовж периметра стін, а надійно укладати на рекомендований виробником клейовий склад. Щоб на стиках покриття не накопичувалася бруд, шви слід проварити - це дозволить позбутися від зазорів. Плінтуса повинні бути щільно підігнані до підлоги і стін приміщення.

Кращі варіанти для дитячих установ

Гетерогений лінолеум Grabo Standart Fresh

Гетерогений лінолеум Tarkett Stella

Комерційний лінолеум Juteks Premium

Лінолеум LG Supreme

РЕКОМЕНДОВАННЫЕ СТАТЬИ

Вздувшийся паркет: как исправить деформации

Напольные покрытия с фаской

Напольные покрытия для медицинских организаций

декор

Завантажуйте наш мобільний додаток